A vermut az ínyencek kedvence
A vermut lényegében egy fűszeres és aromás bor, aminek az alapja rendszerint fehérszőlő, de a készítők esetenként a vörös szőlő nedűjét is használják. A 18.században kezdték előállítani Olaszországban és Németországban, de ma már világszerte elterjedt. A vermut gyógynövényekben és fűszerekben bővelkedik.
A kivitelezésekor a borhoz ürömöt, narancshéjat, fahéjat, kardamomot, édesgyökeret és szegfűszeget adnak. Az üröm felelős az alapízért, ami az ital nevének eredetét is adja, szóval domináns szerepet kap. Az előállítása során az alapborhoz egy kisebb mennyiségű szeszt is adnak, ami növeli a vermut alkoholtartalmát, emellett lehetővé teszi a hosszabb érlelést. Az ital két fő típusra osztható, ami a száraz és az édes.
A száraz friss és tiszta ízű, enyhén kesernyés, így remekül passzol koktélokhoz. Ezzel szemben az édes gazdagabb és legtöbbször aperitifként fogyasztják. A vermut nemcsak egy ital, hanem a társasági élet és az elegancia szimbóluma is. Ha szereti a különleges italokat, akkor semmiképpen ne hagyja ki!